Bevindingen symposium ‘Aandachtsvolle zorg binnen kleinschalige woonvoorzieningen’

01 december 2023

HVK-Level-Parlan-Symposium2

Tijdens het symposium over 'Aandachtsvolle zorg binnen kleinschalige woonvormen' hebben we met beleidsmakers en jeugdzorgprofessionals besproken hoe we aandachtsvolle zorg voor uit huis geplaatste kinderen kunnen realiseren en welke uitdagingen dit met zich meebrengt. De belangrijkste bevindingen zijn gedeeld met het Consortium Kleinschaligheid in de jeugdhulp.

We hopen dat de resultaten van dit symposium leiden tot een heldere visie met bijbehorende randvoorwaarden over hoe we de beste aandachtsvolle zorg kunnen realiseren voor kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Want zonder de juiste aandacht kunnen kinderen zich niet ontwikkelen.  

Download hier alle bevindingen

De belangrijkste uitkomsten

  • De jeugdzorg is teveel gericht op het probleemgedrag dat een kind laat zien. We helpen kinderen en ouders beter door ze in hun totaliteit te zien en hen onderdeel uit te laten maken van het normale leven. Met aandacht voor hun talenten, interesses en de mensen die voor hen belangrijk zijn. 
  • Uit huis geplaatste kinderen hebben een veilig thuis nodig, dicht bij het eigen netwerk, de sportclub en school. Dat vraagt om een intensieve samenwerking met de gemeente en het onderwijs.
  • Hulpverleners moeten voldoende ruimte en tijd krijgen om er voor jongeren en ouders te kunnen zijn. Juist als er spanningen en conflicten zijn, wat een onvermijdelijk onderdeel is van het hulpverleningswerk. 
  • Hulpverleners horen de ruimte te krijgen om te reflecteren op eigen handelen en hierin te ontwikkelen. Er is grote behoefte aan intervisie en coaching om aandachtsvolle zorg te kunnen bieden én dit te kunnen volhouden. 


Het symposium werd georganiseerd door Het Vergeten Kind, Levvel en Parlan. 


 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner