Manifestatie: Gesloten jeugdzorg moet stoppen

03 februari 2022

Tijdens de Week van Het Vergeten Kind, van 28 januari tot en met 4 februari, vragen wij aandacht voor het thema ‘Stop gesloten jeugdzorg’. Dat doen we onder andere met een tour langs belangrijke namen uit het jeugdzorgvak met een truck, ingericht als kamer in een gesloten jeugdzorginstelling.

Vandaag streken we neer op het Plein in Den Haag om de landelijke politiek aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en breed draagvlak te krijgen voor het aanpassen van de wet waardoor er geen gesloten machtigingen meer door de rechter kunnen worden afgegeven. Tijdens de manifestatie was staatssecretaris Maarten van Ooijen aanwezig om de gesloten jeugdzorg-kamer te bezoeken en het manifest aan te nemen. Daarnaast gingen ook verschillende politici waaronder Attje Kuiken (PvdA), René Peters (CDA) en Lisa Westerveld (GroenLinks), in gesprek met de ervaringsdeskundigen, onze directeur  Margot Ende-van den Broek, bestuurder jeugdzorg FNV Maaike van der Aar en hulpverleners.

Bekijk de sfeerimpressie van de manifestatie:  

 

Manifestatie Maarten van Ooijen

V.l.n.r. Staatssecretaris Maarten van Ooijen in gesprek met ervaringsdeskundigen, Jason en Carlijn.

Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft toegezegd een plan te maken om de gesloten jeugdzorg af te bouwen.

"Ik ga een plan maken, nog dit jaar in ieder geval maar ik hoop zo snel mogelijk, waarin staat hoe we gesloten jeugdzorg gaan afbouwen en hoe ongelofelijk belangrijk het is dat alternatieven worden opgebouwd." - staatssecretaris Maarten van Ooijen

Manifestatie ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundigen tijdens de manifestatie.

Manifestatie Attje Kuiken

Ambassadeurs van Het Vergeten Kind in gesprek met Attje Kuiken (midden) en René Peters (rechts).

"Wij vinden het onacceptabel, we gaan kinderen niet opsluiten, niet in Nederland. Ik denk dat het begint met de overtuiging dat het kan! Dat we kunnen stoppen met gesloten jeugdzorg, het niet normaal is om kinderen op te sluiten en dat het tijd is voor actie. Dat is de eerste stap. De motie is door de hele kamer ondersteund en dat overtuigde mij dat we daarmee de eerste stap hebben gezet, dat geen enkel kind meer deze ellende hoeft mee te maken. Het moet stoppen en zo snel mogelijk." - Attje Kuiken (PvdA)

Het manifest als handreiking   
In het manifest dat wij aan politici aangeboden hebben staat geschetst wat er nodig is om gesloten jeugdzorg te stoppen. Naast een wettelijk verbod pleiten we voor meer stabiele kleinschalige woonplekken, therapie zonder wachtlijst en betere zorg voor hulpverleners, waardoor zij met ruimere bemensing en gerichte training beter kunnen zorgen voor kinderen met complexe problemen.

Lees het manifest
 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner