EERSTE LOKALE OUDERWIJZER BONDGENOOTSCHAP IN NEDERLAND GELANCEERD

11 juni 2020

Op donderdag 11 juni lanceert de gemeente Geldrop-Mierlo samen met het platform OuderWijzer het allereerste lokale bondgenootschap dat aandacht vraagt en biedt voor ouders van kinderen in alle leeftijden. Het lokale netwerk is breed samengesteld en bestaat uit onder andere onderwijsorganisaties, kinderopvang, jeugdzorg,  jeugdhulp-verleners en verloskundigen. Zij bundelen hun kennis, ervaring en netwerk en zetten zich in om ouders te ondersteunen. 

Er is namelijk iets geks aan de hand met ouderschap. Voor allerlei taken en verantwoordelijkheden in ons leven bereiden we ons voor, leren we bewust bij en zoeken we soms hulp. We volgen we een opleiding of cursus, sluiten ons aan bij een vereniging en trainen ervoor. Maar als je ouder wordt, dan moet je ineens ook maar wijzer zijn en zelf, vaak met vallen en opstaan, leren hoe dat werkt. Soms krijg je tips van vrienden of ouders, of je speurt wat op Internet. Vaak ben je op jezelf aangewezen en kom je pas met ervaren professionals in contact als je een ‘serieus probleem’ hebt. Terwijl op tijd wat tips, steun en aandacht veel problemen kunnen voorkomen. 

Gelukkig is er best veel vanzelfsprekend aan het ouderschap en gaat het vaak gewoon goed. Maar dat wil niet zeggen dat het niet beter of anders kan. Want iedere ouder twijfelt wel eens. Als je dat als ouder in Geldrop-Mierlo herkent en je afvraagt waar je terecht kunt, of gewoon eens behoefte hebt aan een luisterend oor, bijvoorbeeld als het even te veel wordt, dan is er vanaf donderdag OuderWijzer Geldrop-Mierlo. 

OuderWijzer Kick-off

OuderWijzer Geldrop-Mierlo is een lokaal initiatief waarbij ouders en hun vragen, wensen en behoeften centraal staan. Voor iedereen. Renate van Leeuwen van OuderWijzer licht toe: “We vinden het heel normaal dat ouders naar ouderavonden op school gaan, waar het dan gaat over de ontwikkeling van hun kind. Wij willen graag ouderavonden in Geldrop-Mierlo organiseren waar het over de ouders gaat en waar ze steun en inspiratie voor zichzelf vinden. En natuurlijk leuke contacten aan overhouden met andere ouders.”

OuderWijzer is een landelijk initiatief van Stichting Het Vergeten Kind en wordt onder andere gesteund door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en Sardes (Alles Is Gezondheid). Het is een bondgenootschap van diverse organisaties, uit allerlei hoeken van de samenleving, die een gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen en geloven dat investeren in ouderschap resulteert in een gezondere veerkrachtige nieuwe generatie. OuderWijzer biedt een nationale telefonische hulplijn en online community, maar stimuleert gemeenten vooral om lokaal bondgenootschappen te initiëren die het netwerk van ouders binnen hun gemeenschap helpt vergroten. 

“Geldrop-Mierlo wil een sterk steunend netwerk rond ouders creëren waarbij het voor iedereen mogelijk is om het een stapje beter te doen en te leren van elkaar”, zegt wethouder Rob van Otterdijk. “We normaliseren daarmee de vragen en onzekerheden die iedereen in het ouderschap wel eens ervaart en we relativeren en inspireren in alle eerlijkheid en met een lach. We sluiten niemand uit en richten ons op ouderschap in de volle breedte.”

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner