HET VERGETEN KIND TALKS

01 februari 2019

Kinderen komen met belangrijke en nieuwe inzichten over het aanpakken van het systeem

1 februari 2019, Den Haag - Kwetsbare kinderen verdienen het om gehoord en betrokken te worden. Het Vergeten Kind heeft in samenwerking met Missing Chapter Foundation (een initiatief van Prinses Laurentien van Oranje) een dialoog georganiseerd met hulpverleners en beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg in Nederland. Centrale thema was het alsmaar doorplaatsen van uit huis geplaatste kinderen. Maar hoe verander je als organisatie? Hoe kun je ervoor zorgen dat het niet alleen bij gehoord worden blijft, maar dat je ook daadwerkelijk de stem van het kind kunt omzetten naar actie? Presentatie van deze bijzondere dag was in handen van ambassadeur Johnny de Mol.

Bij de dialoog waren kinderen van de Nutsschool Zorgvliet uit Den Haag, de Raad van Kinderen en The Unforgettables van Het Vergeten Kind aanwezig. De stem en innovatieve ideeën van de kinderen hebben ogen geopend. Zo gaven kinderen aan heel graag een hechte band met een hulpverlener te willen opbouwen. “Dan kunnen wij gaan praten en verwerken. En een knuffel geven”, aldus Angel (14). Echter hulpverleners worden vaak geadviseerd om een professionele afstand te houden. Anders zou het weer lastig zijn bij een eventueel vertrek. Ook gaf een leerling aan dat ze vond dat ouders ‘kind-les’ moeten krijgen. Een ander vroeg zich af waarom de kinderen uit huis moeten worden geplaatst als het fout gaat. Waarom de ouders niet?

persfoto talks

Prinses Laurentien “Ook vandaag hebben kinderen weer laten zien hoe belangrijk het is dat volwassenen, hulpverleners en bestuurders op een andere manier kijken naar de systemen; meer vanuit gevoelens en beleving en niet louter gedreven door het protocol. Het was hoopgevend dat één van de aanwezige wethouders zei dat haar ogen waren geopend en ze bestaande structuren tegen het licht wil houden met de opgedane inzichten. Dit soort reflecties zijn een mooie eerste stap, nu is het een kwestie van doorpakken.”

De inzichten van deze dialoogsessie worden meegenomen in gesprek met Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Zorg en met Vereniging Nederlandse Gemeenten en Jeugdzorg Nederland. Met als doel concrete ideeën ontwikkelen om het onnodige doorplaatsen van uit huis geplaatste kinderen te stoppen.

 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner