Hartenhuis Awarduitreiking

29 januari 2019

Amsterdam, 29 januari 2019 - De Hartenhuis Award 2019 is door Stichting Het Vergeten Kind uitgereikt aan de filmmaker en de producent van de documentaire ALICIA: Maasja Ooms en Willemijn Cerutti, onder toeziend oog van Minister Hugo de Jonge (VWS) en Margrite Kalverboer (Kinderombudsvrouw). Zij ontvingen de award vanwege de impactvolle documentaire die goed laat zien wat de gevolgen zijn van het alsmaar doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen. Zonder deze documentaire was dit probleem nooit zo onder de aandacht gekomen. Met de uitreiking is het startschot gegeven voor de Week van Het Vergeten Kind.

De prijs reikt Stichting Het Vergeten Kind ieder jaar uit aan een initiatief, opvanglocatie, groep of persoon die zich buitengewoon heeft ingezet voor kwetsbare kinderen in Nederland.

(vlnr: Natasja Froger, Jamai Loman, minister Hugo de Jonge, Maasja Ooms en Johnny de Mol)

Willemijn Cerutti, impact producent documentaires: "Deze prijs is een enorme waardering voor ons vak. Het laat zien wat de kracht is van echte verhalen en wat de waarde kan zijn om de impact van documentaire strategisch in te zetten. Zo kan een doelgroep niet alleen geïnspireerd raken, maar er ook echt wat mee doen. Mijn dank gaat speciaal uit naar Alicia en Maasja Ooms, de filmmaakster."

“De documentaire maakt pijnlijk duidelijk dat uit huis geplaatste kinderen steeds verder getraumatiseerd worden door het vele doorverhuizen. De makers hebben zo een langlopend probleem hoog op de agenda gezet en de urgentie getoond dat als wij deze kinderen niet snel rust, stabiliteit, aandacht en toekomstperspectief bieden, zij zich niet gezond kunnen ontwikkelen. De bal ligt nu bij de politiek en jeugdhulp om met concrete veranderingen te komen”, aldus Margot Ende - van den Broek, directeur Het Vergeten Kind.

(Unforgettables in gesprek met minister Hugo de Jonge (VWS))

Start Week van Het Vergeten Kind

De uitreiking is tevens de aftrap van de Week van Het Vergeten Kind. De presentatie was in handen van ambassadeurs Johnny de Mol en Jamai Loman. Collega-ambassadeurs Natasja Froger, Angela Schijf en Juvat Westendorp  waren ook aanwezig. Glen Faria en Johnny de Mol zongen vandaag het campagnelied ‘Je bent niet alleen’.

Over de documentaire Alicia

De documentaire ‘ALICIA’,  een film van Maasja Ooms en een productie van Cerutti Film in coproductie met VPRO, werd voor het eerst in november 2017 uitgezonden. De documentaire houdt de samenleving en professionals een spiegel voor. In Nederland is de jeugdhulp zo georganiseerd, dat kinderen die uit huis worden geplaatst, vaak moeten doorverhuizen. Daardoor zullen ze nog verder traumatiseren. Door de documentaire hebben de filmmakers, in samenwerking met de Impact Academy, 10 zeer goed bezochte lokale dialogen voor zorgprofessionals, studenten, ervaringsdeskundigen en geïnteresseerden georganiseerd. Deze dialogen waren onderdeel van hun impactvolle campagne ‘Stop de carrousel’. Er ontstonden nieuwe initiatieven om de zorg te verbeteren.

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner