Drenthe

Jenny Wijntje

“Jenny heeft ons door de zwaarste tijd van ons leven gesleept.”

Jenny Wijntje is oprichter van Stichting Het Omgangshuis in Drenthe. Een plek waar kinderen in een veilige omgeving hun beide ouders kunnen zien tijdens een scheiding. “Als omgangsbegeleider sta ik naast mensen zonder een oordeel te hebben over hun keuzes”, vertelt Jenny. “Ik kijk wat nodig is om de juiste hulp te bieden.” Jenny is voor haar werk genomineerd voor een Hartenhuis Award.

Jenny.png

Kindplan 

Met haar aandachtsvolle zorg weet Jenny het verschil te maken voor kinderen. Zo vindt ze bijvoorbeeld dat kinderen altijd een eigen stem moeten hebben, vertelt collega Jasmijn. “Jenny wil dat er bij een scheiding naast een ouderschapsplan ook een kindplan wordt gemaakt. Ze luistert en kijkt daarbij écht naar het kind en gaat daarin heel ver. Niet zelden strijkt ze in tegen de haren van jeugdinstanties, als die volgens Jenny weer eens te veel met regeltjes bezig zijn.” Jenny beaamt dat ze vaak haar eigen plan trekt. “Professionals plaatsen zich vaak boven de mensen waar het om gaat. Contact moet gelijkwaardig zijn. Mensen hebben een zesde zintuig voor oprechtheid.”

Rotsvast

Jenny krijgt behoorlijk wat te verduren van boze ouders. “Ze absorbeert dat om open contact te houden en kinderen te kunnen blijven helpen”, zegt collega Iwan. “Kinderen hebben een rotsvast vertrouwen in Jenny. Ze zal altijd voor hen blijven vechten." Dit blijkt ook uit de woorden van cliënt Fenna: “Jenny heeft een hart van goud. Ze heeft ons door de zwaarste tijd van ons leven gesleept. Daar zijn we haar zeer dankbaar voor.”


Over de Hartenhuis Awards 

Ieder jaar reikt Stichting Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit. Dit jaar staan deze aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. Kinderen in jeugdzorg moeten gezien en gehoord worden. Helaas wijst de praktijk anders uit. Uit elke provincie is één hulpverlener genomineerd die zich hier buitengewoon voor inzet. Er worden winnaars gekozen in de categorieën Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. We hopen dat de prijzen andere hulpverleners inspireren om hiermee aan de slag te gaan. De uitreiking is op 2 februari in TivoliVredenburg in Utrecht.