Utrecht

Fenneke van der Meer

“Fenneke was er voor mij in tijden dat er niemand voor mij was.”

Fenneke van der Meer is gezinsbehandelaar bij Pluryn in Maarsbergen. In januari gaat ze met pensioen. “Ik vind dat Fenneke een laatste eer verdient. Ze is er altijd voor mij geweest. Vooral in tijden dat er niemand voor mij was”, vertelt Caitlin, een van haar vroegere cliënten. Daarom nomineerde ze Fenneke voor een Hartenhuis Award. “Ze werkt met haar hart, dat doen anderen niet.”

Fenneke

Vertrouwen

Fenneke is verrast en trots dat ze genomineerd is. Het geven van aandachtsvolle zorg is voor haar een vanzelfsprekendheid. “Ieder kind verdient een tweede kans om zijn of haar leven weer op de rit te krijgen. Je moet uitzoeken wat er vroeger is gebeurd. Hier kunnen triggers liggen. Het is belangrijk om te luisteren. Maar ‘hoor’ ook wat er niet gezegd wordt. Het draait allemaal om vertrouwen. Dus zeg wat je doet en doe wat je zegt. Doe dat niet alleen, maar samen.”

Oordeel niet

Terugblikkend op haar carrière bij Pluryn zegt Fenneke dat ze alle ruimte heeft gekregen om te doen wat zij dacht dat goed was. “Als ik een activiteit wilde doen bijvoorbeeld of als er overleg nodig was. Ik gun elke hulpverlener en jongere dat er vanuit kleinschaligheid wordt gewerkt. Dat geeft rust en ruimte voor aandacht en erkenning. Kijk wat er achter het gedrag van een jongere zit. Het komt ergens vandaan. Je komt dat alleen te weten als de jongere dat in zijn of haar eigen taal kan vertellen. Oordeel niet, maar luister.”


Over de Hartenhuis Awards 

Ieder jaar reikt Stichting Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit. Dit jaar staan deze aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. Kinderen in jeugdzorg moeten gezien en gehoord worden. Helaas wijst de praktijk anders uit. Uit elke provincie is één hulpverlener genomineerd die zich hier buitengewoon voor inzet. Er worden winnaars gekozen in de categorieën Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. We hopen dat de prijzen andere hulpverleners inspireren om hiermee aan de slag te gaan. De uitreiking is op 2 februari in TivoliVredenburg in Utrecht.