Zeeland

Esther Midavaine

“Zonder Esther was ik nooit zo ver gekomen als ik nu ben.”

De Zeeuwse Esther Midavaine is groepsbegeleider bij Emergis. Daar steelt ze de harten van cliënten. “Esther staat altijd voor me klaar en komt zelfs op dagen dat het niet nodig is”, vertelt Sophie. Cliënt Luna gaat nog een stap verder: “Esther luistert altijd naar me. Zelfs toen ik de hoop had opgegeven, bleef ze me moed in praten. Zonder haar was ik nooit zover gekomen. Eigenlijk heeft ze mijn leven gered.”

Esther Midavaine Genomineerde HHA 2024

Kleine gebaren

Vanwege haar aandachtsvolle zorg voor kinderen is Esther genomineerd voor een Hartenhuis Award. Ze is dankbaar en vereerd om dat te horen. “Als hulpverlener ervaar ik vaak een gevoel van machteloosheid. Dit doet me beseffen dat het niet altijd om grote acties gaat, maar juist om de impact van kleine gebaren. Het bieden van een luisterend oor, tijd maken voor 1-op-1 momenten en simpelweg aanwezig zijn. Dit kan enorme invloed hebben op iemands leven.” 

Zij aan zij

“Esther oordeelt niet, maar leert mij naar mezelf kijken. Hierdoor ben ik sterker geworden”, vertelt cliënt Mandy. Dat is precies de bedoeling van Esther. Ze wil met haar aanpak een gevoel van veiligheid en gelijkheid creëren. “We staan zij aan zij, niet tegenover elkaar. Omdat ik zelf nog relatief jong ben, deel ik soms ook mijn persoonlijke worstelingen en kwetsbaarheden. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan een betere connectie. We zijn allemaal bezig onszelf te ontdekken en ervaren dezelfde struggles. Ik hoop dat ze zich hierdoor gehoord en begrepen voelen.”


Over de Hartenhuis Awards 

Ieder jaar reikt Stichting Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit. Dit jaar staan deze aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. Kinderen in jeugdzorg moeten gezien en gehoord worden. Helaas wijst de praktijk anders uit. Uit elke provincie is één hulpverlener genomineerd die zich hier buitengewoon voor inzet. Er worden winnaars gekozen in de categorieën Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. We hopen dat de prijzen andere hulpverleners inspireren om hiermee aan de slag te gaan. De uitreiking is op 2 februari in TivoliVredenburg in Utrecht.