Zuid-Holland

Abdel ben Ahmed

“Abdel is meer dan alleen een begeleider, hij doet alles voor mij.”

Als sociotherapeut blinkt Abdel ben Ahmed uit in het schenken van aandacht. Hij werkt voor Jeugdhulporganisatie Enver. Volgens Iris, een van zijn cliënten, is hij er altijd voor haar. “Hij behandelt me als een normaal persoon en doet alles voor me. Bij Abdel kan ik mijn verhaal kwijt. Hij oordeelt nooit zomaar”, aldus Iris. Abdel is voor zijn werk genomineerd voor een Hartenhuis Award.

Abdel_

Ontmantelen

Zelf denkt Abdel dat hij zijn nominatie te danken heeft aan zijn drive om mensen te helpen. “Ik ben er onvoorwaardelijk voor anderen. Jongeren voelen dat aan. Ze weten of er een oprechte wil is om een ander te helpen of niet. Soms is aandacht meer dan er alleen ‘zijn’. Vaak is het juist tussen de regels lezen. Wat zegt iemands mimiek, lichaamshouding of woordkeuze? Jongeren kunnen daar onbewust heel sturend in zijn. De kunst is dit snel te kunnen lezen en daarop anticiperen. Wat is de vraag achter de vraag? Die wil ik ontmantelen.”

Ventileren

Werkbegeleidingsgesprekken helpen Abdel ventileren en geven hem houvast. “Ik voel me gesteund wanneer er heftig geweld plaatsvindt richting mij of collega’s. Dan worden we opgevangen en is er – daar heb je het weer – oprechte zorg en betrokkenheid. Enver heeft dit heel goed geregeld.” Als Abdel het zelf voor het zeggen had, zou hij er alles aan doen om zijn mede-professionals zover te krijgen de mens achter het gedrag te blijven zien. “Ongeacht hoe gemeen, beangstigend of verwarrend ze ook zijn, jongeren verdienen onvoorwaardelijke steun.”


Over de Hartenhuis Awards 

Ieder jaar reikt Stichting Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit. Dit jaar staan deze aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. Kinderen in jeugdzorg moeten gezien en gehoord worden. Helaas wijst de praktijk anders uit. Uit elke provincie is één hulpverlener genomineerd die zich hier buitengewoon voor inzet. Er worden winnaars gekozen in de categorieën Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. We hopen dat de prijzen andere hulpverleners inspireren om hiermee aan de slag te gaan. De uitreiking is op 2 februari in TivoliVredenburg in Utrecht.