“Met de juiste aandacht, had ik nooit extra problemen gehad”

 "Hulpverleners waren er wel, maar daar is alles mee gezegd”, zegt Caitlin, die al van jongs af aan in aanraking kwam met jeugdzorg. Caitlin hamert op oprechte aandacht voor kinderen. “Aandacht is geen luxe, maar onmisbaar in het opgroeien van elk kind”.  

Caitlin's boodschap is glashelder: zonder oprechte aandacht in jeugdzorg dreigen grote gevolgen. Als de juiste aandacht ontbreekt, zo waarschuwt ze, kan een kind op zoek gaan naar de verkeerde aandacht, wat de problemen alleen maar kan verergeren. Caitlin: “Als er meer aandacht was geweest, had ik misschien wel iets gehad om naar uit te kijken en had ik er nooit extra problemen bij gekregen.”

Zakelijk gesprek

Caitlin groeide op in een onveilige thuissituatie en ging bij haar grootouders wonen. Na hun overlijden keerde ze noodgedwongen terug naar haar huis, waar de veiligheid nog steeds ontbrak. Veilig Thuis werd ingeschakeld, en dat was het begin van het alsmaar doorverhuizen: van een pleeggezin naar een crisisopvang, meidenhuis, gesloten jeugdzorg, tot ze uiteindelijk in beschermd wonen belandde.

Deze emotionele achtbaan kenmerkt zich door een schrijnend gebrek aan aandacht. De focus lag voornamelijk op problemen, niet op persoonlijk contact. “Toen ik behoefte had aan een gesprek, wilden hulpverleners het zakelijk houden. Zonder echt met mij te praten."

Kleine lichtpuntjes

Toch kent Caitlin ook momenten waarin ze werd gezien en gehoord. Haar gezinsbehandelaar uit een vorige groep hielp haar snel te verhuizen uit gesloten jeugdzorg en blijft, ondanks haar pensioen, bereikbaar. “Dit is een mooi voorbeeld van een hulpverlener die vanuit het hart werkt”.

Geen zorg, wel zorgen

Door het gebrek aan aandacht heeft Caitlin wantrouwen, depressieve gedachten en extra problemen ontwikkeld die volgens haar voorkomen hadden kunnen worden met de juiste aandacht. “Er werd gezegd dat ze voor ons zouden zorgen, maar in werkelijkheid deden ze dat niet.”

Volgens Caitlin moeten hulpverleners zich richten op het kind, in plaats van alleen maar op de problemen van het kind. “Laat kinderen zien dat er nog een hele wereld buiten de jeugdzorg op ze staat te wachten. Want perspectief is ook een vorm van aandacht.”


Laat kwetsbare kinderen niet barsten.
Kom voor ze op!

Samen kunnen we er voor zorgen dat er meer aandacht komt voor kinderen in de jeugdzorg. Kijk wat jij kan doen om te helpen.

Kom voor ze op!

Kom voor ze op

Kijk wat jij kan doen

gebrek aan aandacht 

Ervaringsdeskundigen en hulpverleners vertellen hun verhaal.

Lees ze hier

Hulpverlener?

Ga het gesprek aan. Lees onze tips en vraag gratis het inspirerende werkpakket aan.

Lees hoe

Gebrek aan aandacht maakt kinderen kapot

Lees meer over deze campagne