Met zes basisprincipes naar aandachtsvolle jeugdzorg

Een omgeving waarin er echte aandacht is voor het kind, ontstaat niet vanzelf.  Het Vergeten Kind heeft zes basisprincipes ontwikkeld die ervoor zorgen dat kinderen zich beter gezien en gehoord voelen. Zodra hulpverleners deze principes omarmen, komt een aandachtsvolle jeugdzorg een stuk dichterbij. 

“Kijk je niet naar wat een kind echt nodig heeft, dan komen ze slechter uit de jeugdzorg dan ze erin gingen”, vertelt jeugdhulpverlener Jordi (29). Hij werkte zo’n zeven jaar in woongroepen met jongeren met autisme, hechtingsproblemen en trauma. “Hulpverleners kunnen dit veranderen, zij zijn het belangrijkste instrument”. 

Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen de aandacht krijgen die ze zo hard nodig hebben? Daarvoor hebben wij zes basisprincipes voor hulpverleners ontwikkeld:

  • We zijn en blijven beschikbaar voor het kind.
  • We luisteren en zijn nieuwsgierig, zonder vooroordelen en aannames. 
  • We hebben oog voor de talenten, dromen en interesses van het kind.
  • We sluiten aan bij wat het kind nodig heeft en zelf wil.
  • We werken samen met wie belangrijk is voor het kind.
  • We laten ook wat van onszelf zien in het contact.

Aandacht voor elkaar

Aandacht voor hulpverleners is net zo cruciaal als voor de kinderen zelf. Het is aan gemeenten en bestuurders om de juiste randvoorwaarden te creëren om dit mogelijk te maken, zoals tijd en ruimte voor reflectie en het bevorderen van een open en lerende cultuur. En dat is belangrijk, vertelt orthopedagoog-generalist Eva (30): "Zorg maar eens dat je rustig en liefdevol blijft als je bent uitgescholden of geslagen. Door hier open gesprekken over te voeren met andere hulpverleners ontstaat een omgeving waarin het werk beter te dragen wordt. Hoe complex de situatie ook is. Ook leer je elkaars triggers kennen. Zo kunnen we elkaar ondersteunen en zorgen dat het kind er niet de dupe van wordt.”

Ga in gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg

Vraag hier gesprekstarters aan en lees deze inspirerende verhalen. Maak samen aandacht geen bijzaak, maar hoofdzaak.

Kom voor ze op

Kijk wat jij kan doen

gebrek aan aandacht 

Ervaringsdeskundigen en hulpverleners vertellen hun verhaal.

Lees ze hier

Hulpverlener?

Ga het gesprek aan. Lees onze tips en vraag gratis het inspirerende werkpakket aan.

Lees hoe

Gebrek aan aandacht maakt kinderen kapot

Lees meer over deze campagne