In deze Week stond één boodschap centraal: kinderen in de jeugdzorg hebben recht op vertrouwde gezichten. Te vaak trekken er talloze hulpverleners aan een kind voorbij, zonder dat iemand echt blijft. Voor kinderen die al beschadigd zijn door een onveilige thuissituatie, is dit extra pijnlijk. Telkens opnieuw hun verhaal moeten vertellen, telkens opnieuw iemand vertrouwen en telkens weer afscheid moeten nemen werkt traumatisch.
Zonder duurzame vertrouwensbanden voelen kinderen zich alleen, ongezien en in de steek gelaten. Dat moet anders.
De campagne en de petitie
Van 13 januari tot 13 februari 2020 voerden we actie voor verbetering van de jeugdhulp. Met onze campagne lieten we de stem van jongeren luid en duidelijk horen, ondersteund door onderzoek en verhalen uit de praktijk. Via een petitie vroegen we aan beleidsmakers en politiek: Stop het constant wisselen van hulpverleners.
De Week in activiteiten
Woensdag 29 januari – Uitreiking Hartenhuis Award
De Week begon met het uitreiken van de Hartenhuis Award aan hulpverleners die het verschil maken. In de categorieën ‘beste voogd’, ‘beste begeleider in een vervangende woonsituatie’ en ‘beste ambulant begeleider’ kregen zij erkenning voor hun inzet en het opbouwen van duurzame relaties met kinderen. Zij laten zien dat het wél kan: er zijn voor een kind, op een manier die écht helpt.
Zondag 2 februari – The Heppie Factory
Voor het eerst organiseerden we The Heppie Factory: een groot kinderfeest voor jongeren van 6 tot 18 jaar. Vol creatieve, ontspannende en grappige workshops. Van muziek tot sport, van kunst tot dans. Alles draaide om plezier, ontmoeting én het ontdekken van talenten. Want weten waar je goed in bent, geeft richting en zelfvertrouwen.
Dinsdag 4 februari – Het Vergeten Kind Talks
Tijdens de vijfde editie van Het Vergeten Kind Talks vertelden jongeren hun verhaal aan beleidsmakers, politici en de Kinderombudsvrouw. Onder leiding van Beau van Erven Dorens gingen zij in gesprek over het gebrek aan vaste gezichten in de hulpverlening en de impact daarvan op hun leven. Ook deelden we de resultaten van ons onderzoek én concrete aanbevelingen om het systeem te verbeteren.