“Het blijft een onprettig gevoel als mijn begeleidende rol wegvalt op hun 18e”

Christel NoppenChristel Noppen werkt al ruim zes jaar als jeugdbeschermer. In 2020 won zij de Hartenhuis Award voor meest inspirerende voogd. “We moeten in de Jeugdzorg veel meer toe naar maatwerk. Zeker als jongeren 18 worden, want je bent nog lang niet volwassen op je 18e verjaardag.” 

Christel begeleidde tientallen jongeren tot hun 18e verjaardag. “Zodra een jongere 18 wordt, valt mijn begeleidende rol weg. Dat blijft iedere keer weer een onprettig gevoel. Zeker als je weet dat een jongere nog veel hulp nodig heeft.” 
 

“Een meisje dat ik vier jaar heb begeleid, wilde op haar 18e van niemand hulp meer ontvangen. Op haar verjaardag bracht ik haar naar een vriendin. Ik wist dat dit absoluut niet de beste plek voor haar was, maar zij wilde het. Omdat ze voor de wet meerderjarig is, mocht ze alle hulp weigeren en haar eigen keuzes maken. Na het afscheid heb ik nooit meer iets van haar gehoord. Dat is geen fijne gedachte.”

Veel meer maatwerk nodig
“Mijn ervaring is dat ik als voogd of begeleider voor de jongeren in de leeftijd 15 tot 18 jaar heel vaak de enige volwassen persoon ben waar ze op terug kunnen vallen. Ik probeer ze voor te bereiden op alles wat vanaf hun 18e op ze afkomt.

Jongeren in de jeugdzorg of GGZ moeten veel meer maatwerk krijgen zodra ze 18 worden. Persoonlijke nazorg van minimaal een jaar bijvoorbeeld. Daar moet geld voor komen. Want zoals het nu gaat kost het de maatschappij ook heel veel geld als een 18-jarige vanuit de jeugdzorg ineens letterlijk op straat komt te staan. Of geen GGZ-behandeling kan krijgen omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen.” 

Stress over woonplek
“De jongeren die ik begeleid, ervaren de meeste stress over een woning. Ze hebben vaak tot hun 18e verjaardag geen idee waar ze daarna kunnen wonen, maar weten wel dat de plek waar ze op dat moment zijn dan niet meer beschikbaar is.”

“Als je ergens langer wilt blijven wonen dan moet je allerlei protocollen door. Je moet de juiste motivatie hebben om je verblijf, in bijvoorbeeld een begeleidwonengroep, te mogen verlengen. Dat geeft stress omdat de beslissing vaak heel laat valt en omdat het geen maatwerk is.” 

Eindelijk echt zelfstandig
“Een goed initiatief is Housing First Jongeren in Den Haag. Daar wordt het eigenlijk omgedraaid. Als jongere krijg je een woning maar moet je wel verplicht de begeleiding accepteren. Op deze manier krijg je op je 18e je eigen plek, maar is er nog wel begeleiding voor je. Als alles goed gaat stopt de begeleiding na een bepaalde periode en mag je echt zelfstandig in de woning blijven voor onbepaalde tijd.”

Laat zorg pas stoppen als ze
er klaar voor zijn

Het Vergeten Kind vindt het onacceptabel om kinderen
los te laten voordat zij een stabiele basis hebben.
De ontwikkeling van het kind hoort centraal te staan, niet
hun leeftijd. Strijd met ons mee en teken de petitie!

Teken de petitie

 

Help ons strijden voor betere jeugdzorg

Word donateur

18 worden en er plots alleen voor staan

Unforgettables Kenley, Destiny, Mika en Romee weten hoe dat voelt.

Lees hun verhalen