LAAT ZORG PAS STOPPEN ALS KINDEREN ER KLAAR VOOR ZIJN!

Voor de elfde keer staat de laatste week van januari in het teken van De Week van Het Vergeten Kind. Het thema voor de editie van 2023 is ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’. Via een petitie vragen wij de steun van Nederland om ervoor te zorgen dat 18 worden geen reden is om zorg voor jongeren te stoppen. Het beleid en de praktijk moeten er op gericht zijn dat jongeren de zorg blijven krijgen die zij nodig hebben, ongeacht hun leeftijd. 

Jaarlijks worden zo’n 3.300 uithuisgeplaatste jongeren 18 jaar. Met het bereiken van deze leeftijd is iemand voor de wet volwassen en daarmee valt de jeugdzorg voor deze kwetsbare jongeren van de ene op de andere dag weg. Zorg die vaak nog hard nodig is, juist omdat deze jongeren al een complexe jeugd met veel problemen hebben. Toeleven naar hun 18e verjaardag is voor deze jongeren een onzekere periode. Wat gebeurt er met mijn vaste hulpverlener? Heb ik nog wel een huis om in te wonen als ik 18 ben? 

Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn! Teken de petitie
Bekijk hier het programma van de Week van Het Vergeten Kind.

Kenley (20) groeide op in een onveilige en moeilijke gezinssituatie. Als kind verhuisde hij veel. Daardoor heeft hij moeite om zich te binden. Als hij 15 is loopt hij voor het eerst van huis weg. Op zijn 17e loopt hij opnieuw weg en komt dan voor langere tijd in de jeugdzorg terecht. 
“De laatste maanden voor mijn 18e verjaardag had ik veel stress. Ik sliep slecht. Anderen zeiden enthousiast tegen me hoe gaaf het was dat ik bijna 18 werd. Maar ik had er geen zin in. Ik wilde helemaal niet 18 worden, want dan zou ik op straat komen te staan.” 

Kenley is lid van The Unforgettables, de jongerenraad van Het Vergeten Kind, die bestaat uit ervaringsdeskundige jongeren. Door hun verhaal te vertellen creëren zij bewustwording voor de problemen waar zij tegenaan lopen in de (jeugd)zorg. Ook Destiny, Mika en Romee kwamen er alleen voor te staan toen zij 18 werden. Hulpverlener Christel vertelt hoe het voelt als haar begeleidende rol wegvalt zodra jongeren 18 worden. 

 

Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn. Teken de petitie.

Van 16 januari tot en met 19 februari willen wij zoveel mogelijk handtekeningen ophalen onder onze petitie. Hiermee willen we bereiken dat de zorg voor kinderen met jeugdhulp pas stopt als een kind er klaar voor is. Volwassen worden is een proces en is niet gebonden aan een leeftijd. Er bestaan mogelijkheden om verlengde jeugdzorg aan te vragen, maar dit is een complex administratief traject waarbij bovendien de mogelijkheden per gemeente heel verschillend zijn. Wij willen dat jongeren in de jeugdhulp ook na hun 18e hulp krijgen, ongeacht hun woonplaats en ongeacht hun leeftijd. Help jij mee?

Teken de petitie


Onderzoek

Wij deden onderzoek onder 176 uithuisgeplaatste jongeren en 105 hulpverleners. 65% van de jongeren die wonen op groepen moest verhuizen, vanwege hun leeftijd. 98% van de jongeren vindt zelf dat ze er op hun 18e nog niet klaar voor waren om op eigen benen te staan. Verhuizen zorgde er bij uithuisgeplaatste jongeren voor dat ze zich alleen en angstig voelden. Jongeren die mochten blijven, zijn daar juist positief over.

Lees meer over het onderzoek


Hoe moet het dan wel?

Het Vergeten Kind pleit voor de volgende drie punten: 

  1. Laat leeftijdsgrenzen los in beleid en praktijk, want volwassen worden is een proces. Iedere jongere wordt in een ander tempo volwassen. Het is dus belangrijk om aan te sluiten bij wat elke individuele jongere nodig heeft. Iedere jongere heeft recht op gelijke kansen om mee te kunnen doen in de maatschappij.
  2. Is verlengde jeugdzorg passend, zet dit dan zonder voorbehoud in. Jeugdzorg verlengen kan tot 23 jaar. In de praktijk wordt dat bijna nooit gedaan, omdat veel gemeenten, vanwege wachtlijsten en kostenbesparing, deze zorg liever beëindigen.
  3. Zorg voor bestaanszekerheid. Het absolute minimum dat we moeten doen, is ervoor zorgen dat jongeren die de residentiële jeugdzorg verlaten niet op straat komen te staan en zich daar ook geen zorgen over hoeven te maken. 

Lees ons volledige manifest

Met jouw steun kunnen we een krachtig statement maken richting jeugdhulpaanbieders, gemeenten en de rijksoverheid en hen oproepen zorg te bieden zolang het nodig is. Niet de leeftijd, maar de behoefte van een jongere moet bepalend zijn of zorg doorloopt.

 

Wij willen dat zorg pas stopt als kinderen er klaar voor zijn. De ontwikkeling van kinderen hoort centraal te staan, niet hun leeftijd. Door de petitie te tekenen, help je onze strijd om jeugdhulpaanbieders, gemeenten en de rijksoverheid op te roepen de volgende aanpassingen door te voeren:

  1. Laat leeftijdsgrenzen los in beleid en praktijk, want volwassen worden is een proces
  2. Is verlengde jeugdzorg passend, zet dit dan zonder voorbehoud in
  3. Zorg voor bestaanszekerheid; geen onzekerheid en stress over op straat te komen staan na hun 18e verjaardag

Verdieping van deze 3 punten lees je in ons manifest

 

Zonder de (financiële) steun van anderen kunnen wij als stichting niet bestaan en dus de kwetsbare kinderen in ons land niet helpen. Terwijl zij onze steun zo hard nodig hebben. Jij kunt ons helpen door als particulier of als organisatie een donatie te doen. Zo kunnen we blijven werken aan onze doelstellingen; structurele verbetering van de jeugdzorg in Nederland en kwetsbare kinderen een lichtpuntje bieden in de vorm van onze kinderactiviteiten. Waar ze kunnen ontspannen en blij kunnen zijn, zich gezien en gehoord voelen en mooie herinneringen maken.

We blijven voortdurend in gesprek met politici, beleidsmakers, bestuurders en hulpverleners. Soms is dat heel zichtbaar, soms ook niet. Maar we zitten in elk geval nooit stil. Daarnaast publiceren we jaarlijks meerdere onderzoeksrapporten om misstanden te blijven agenderen.

 

In ons welvarende land verkeren 100.000 kinderen in diepe nood. Het zijn de vergeten kinderen van Nederland. Ze krijgen niet de liefde en aandacht die nodig is om op te groeien tot evenwichtige volwassenen, maar wonen in instabiele, onveilige of zelfs onleefbare thuissituaties. Ze worden verwaarloosd, mishandeld of uit huis geplaatst. Zo opgroeien veroorzaakt trauma’s en diepe wonden en tekent kinderen voor het leven. Ze voelen zich niet geliefd en hebben het gevoel er helemaal alleen voor te staan. 

We bedoelen met ‘vergeten’ dus niet dat hun ouders ze vergeten zijn of dat hulpverleners zich hun lot niet aantrekken. We bedoelen wél dat deze kinderen zich vergeten voelen. Omdat hun belang niet centraal staat. Omdat hun moeilijke gedrag niet begrepen wordt als een schreeuw om positieve aandacht. Omdat ze niet mee kunnen doen en anders zijn. Omdat ze zich afgewezen en niet gehoord en gezien voelen. Ze hebben op jonge leeftijd al teveel meegemaakt. Ze zijn terechtgekomen in systemen waarin ze maar door blijven draaien en in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Het Vergeten Kind wil opkomen voor deze vergeten kinderen van Nederland en er alles aan doen om hun situatie te verbeteren. 

Help ons strijden voor betere jeugdzorg

Word donateur

18 worden en er plots alleen voor staan

Unforgettables Kenley, Destiny, Mika en Romee weten hoe dat voelt.

Lees hun verhalen