MANIFEST ‘STOP DE CARROUSEL’

31 oktober 2018

ONDERSCHREVEN DOOR ZES BELANGRIJKE PARTIJEN UIT DE JEUGDHULPVERLENING

Jeugdzorg Nederland, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Raad voor de Kinderbescherming, Nederland Jeugdinstituut en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderschreven gisteren het manifest ‘Stop de Carrousel’ op het gelijknamige symposium.

Dit manifest is ontwikkeld door Het Vergeten Kind in samenwerking met hun jongerenraad The Unforgettables en roept op om daadwerkelijk vier veranderingen in gang te zetten waar niet het huidige systeem, maar het kind centraal staat. In 2017 waren er in Nederland 46.261 kinderen die niet meer thuis konden wonen. Daarvan draaien duizenden kwetsbare kinderen constant in een carrousel rond. Ze verhuizen vaak, krijgen steeds wisselende hulpverleners en voogden en hebben geen duidelijk (toekomst) perspectief.  Of in de woorden van ervaringsdeskundige Esmiralda (19 jaar) te spreken: 'door mijn vele adressen weet ik niet meer wie ik ben, of wie ik zou willen zijn’.

stop de carrousel LR

Dat de nood hoog is voor een snelle uitvoering van het manifest, laten ook The Unforgettables Zoë, Larissa, Daan, Jana, Nickolay, Sharana en Esmiralda op indrukwekkende wijze in dit filmpje zien: 

 

Manifest ‘ Stop de Carrousel’

Het huidige systeem moet anders. Het kind moet voorop staan en niet de dupe worden door wettelijke kaders, zorgarrangementen, budgetten en wachtlijsten zoals nu vaak het geval is. Als kinderen uit huis worden geplaatst moeten we aan het volgende voldoen:

  • Bied kinderen in de residentiële hulp een vaste woonplek
  • Zorg dat die plek ook de juiste is voor het kind.
  • Maak die plek fijn en veilig.
  • Bied een kind ook buiten jeugdhulp een eigen netwerk

Lees hier het hele Manifest 'Stop de carrousel'

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner