Hulp voor 100 dak- en thuisloze jongeren dankzij schenking Nationale Postcode Loterij

02 april 2024

In Nederland zijn er 9.400 jongvolwassenen dak- of thuisloos. Een groot aantal jongeren raakt dakloos als gevolg van het falende jeugdzorgsysteem, waarbij de zorg abrupt stopt zodra ze 18 worden. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvangt Het Vergeten Kind een bijdrage van 450.000 euro om dakloze jongeren te helpen aan een woonruimte. En dat doen ze in samenwerking met Stichting Kamers met Aandacht.

Jongerendakloosheid heeft diverse oorzaken, waaronder huiselijk geweld, financiële problemen maar ook het tekortschietende jeugdzorgbeleid. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de jongeren in de dak- en thuislozenopvang een jeugdzorgachtergrond heeft, waarbij het ontbreken van een stabiel netwerk een belangrijke oorzaak is.

Dakloze jongeren bevinden zich dagelijks in een strijd om te overleven, waardoor het voor hen onmogelijk is om hoopvol naar de toekomst te kijken. Meer dan driekwart van de jongeren ervaart hun situatie als uitzichtloos. Zij kampen met onrust, eenzaamheid en minderwaardigheid.

Bianca van der Neut, Kamers met Aandacht: “Kamers met Aandacht gaat niet alleen over woonruimte, maar over het bieden van een vangnet voor jongeren die nauwelijks iemand hebben om op terug te vallen” 

Ontmoet Ashley
Ashley (27) is een van de vele jongeren die er alleen voor stond toen ze 18 jaar werd in jeugdzorg. "Mijn spullen werden buiten gezet. Ik belde nog aan, maar er werd niet opengedaan", vertelt ze. Meteen begon ze haar familie en vrienden te bellen. Ze hopte van bank naar bank. Ashley voelde zich tot last en schaamde zich: "Zelfs nu, als ik erover praat, voel ik me nog steeds beschaamd. Alsof het allemaal mijn schuld is."

Ashley onderzoek dakloosheid

Samenwerking
Het Vergeten Kind en Kamers met Aandacht helpen jongeren uit jeugdzorg aan woonruimte. Door hun samenwerkingen met gemeenten verder uit te breiden en kamers bij particulieren te werven, krijgen deze jongeren niet alleen een veilige plek om te wonen, maar ook een steuntje in de rug waardoor ze volledig op eigen benen kunnen staan.. Dit biedt hen perspectief en geeft hen weer hoop voor de toekomst.

Margot Ende van den Broek, directeur van Het Vergeten Kind: “De overgang naar volwassenheid mag niet betekenen dat deze jongeren aan hun lot worden overgelaten. Zij verdienen een hoopvolle toekomst en een plek waar ze zich thuis voelen. We zijn de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij dankbaar dat we mede dankzij hen woonruimte met ondersteuning kunnen bieden aan meer jongeren.”

 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner