WIE WORDT DE MEEST INSPIRERENDE HULPVERLENER 2020?!

01 november 2019

Elk jaar reiken we tijdens de Week van Het Vergeten Kind de Hartenhuis Award uit aan een organisatie die het goede voorbeeld geeft. Dit jaar doen we het alleen een beetje anders. We zoeken nu 3 personen die de titel ‘Meest inspirerende hulpverlener’ verdienen. Dit zijn de hulpverleners die laten zien dat het wél mogelijk is een langdurige vertrouwensband aan te gaan en die begrijpen hoe belangrijk vertrouwde gezichten zijn voor kinderen.

Welke hulpverleners kun je aanmelden?
We reiken de Hartenhuis Award uit aan hulpverleners in de volgende 3 categorieën:

  • De meest inspirerende voogd
  • De meest inspirerende begeleider in een vervangende woonsituatie
  • De meest inspirerende ambulant hulpverlener

Als we het hebben over de meest inspirerende voogd dan bedoelen we daarmee gezinsvoogden en voogden. De meest inspirerende begeleider in een vervangende woonsituatie kan een gezinshuisouder of groepsbegeleider zijn. Ambulant hulpverleners zijn bijvoorbeeld wijkteammedewerkers, therapeuten, gedragsdeskundigen of pleegzorgbegeleiders. Zien we iemand over het hoofd? Kies dan de categorie die het beste aansluit bij deze hulpverlener. 

Hartenhuisaward 2020 1

Wat voor hulpverleners zoeken we? 
De belangrijke thema’s in onze oproep zijn stabiliteit en veiligheid. We zoeken daarom iemand die:

  • de tijd neemt voor de kinderen en jongeren die hij/zij begeleidt. Bijvoorbeeld door het tempo te volgen van de kinderen en jongeren wanneer zij wat willen vertellen.
  • oprechte aandacht heeft voor de kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld door echt te vragen hoe het met hen gaat en grenzen die worden aangegeven te accepteren.
  • bereid is om net een stapje meer te zetten dan nodig. Bijvoorbeeld door een protocol overboord te gooien en af en toe de regels om te buigen als dat in het belang van het kind is.
  • eerlijk en betrouwbaar is. Bijvoorbeeld door ergens niet om heen te draaien en door zich te beroepen op zwijgplicht als kinderen en jongeren daar om vragen.
  • zich voor langere tijd aan de kinderen en jongeren probeert te verbinden. Bijvoorbeeld door ook contact te onderhouden na het afronden van het traject.
  • een persoonlijke relatie aan durft te gaan. Bijvoorbeeld door ook wat van zichzelf te laten zien.

Naast deze inhoudelijke kwaliteiten, zien we graag dat deze hulpverlener een duidelijke visie heeft op stabiliteit en veiligheid voor kwetsbare kinderen in een werkrelatie. En dat zij anderen inspireren. 

De procedure
In november kunnen hulpverleners worden genomineerd voor de Hartenhuis Award, de deadline hiervoor is 1 december. Nomineren mag zowel door collega’s als door jongeren worden gedaan. Onder de 16 jaar mogen de kinderen en jongeren hun hulpverlener nomineren onder begeleiding en met de contactgegevens van de ouders of begeleiders. 

Op basis van criteria die zijn opgesteld door onze jongerenraad The Unforgettables, worden uiteindelijk 3 kandidaten per categorie geselecteerd. De jongeren -allen ervaringsdeskundig- beslissen uiteindelijk wie zij de meest inspirerende hulpverlener per categorie vinden. 

De uitreiking van de Awards vindt plaats op 29 januari 2020.

Nomineer hier jouw hulpverlener

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner