Petitie overhandiging

07 februari 2019

NEDERLAND WIL DAT HET ONNODIG DOORVERHUIZEN STOPt

Ruim 83.000 handtekeningen voor minister De Jonge

Vandaag overhandigde Het Vergeten Kind maar liefst 83.000 handtekeningen aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  (VWS), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ). Nederland geeft daarmee een duidelijk signaal af: het onnodig doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen moet stoppen. Deze beschadigde en getraumatiseerde kinderen hebben een stabiele omgeving nodig met een positief perspectief. De huidige realiteit is echter dat te veel kinderen gaan meedraaien in ‘de carrousel’ van de hulpverlening.
PETITIE

Het Vergeten Kind vraagt aan alle betrokken partijen in de jeugdzorg om gezamenlijk in actie te komen om het onnodig doorverhuizen te stoppen. Het probleem wordt door velen al jaren erkend, maar het is vooralsnog niet gelukt om het op te lossen. Ook drie jaar na de decentralisatie van de jeugdzorg zijn er geen merkbare verbeteringen. Er zijn nieuwe inzichten en een doorbraak nodig. Maar het vraagt ook om daadkracht, lef en samenwerking van en met alle betrokken organisaties.

overhandiging

“We realiseren ons heel goed dat niet één partij alleen in staat is om het onnodig doorverhuizen te stoppen. Daarom bieden we deze petitie aan meerdere organisaties aan. We zijn heel blij met de toezeggingen dat dit onderwerp nu echt de aandacht krijgt die het verdient. Voor al die duizenden kinderen die het zo hard nodig hebben. We zullen niet loslaten totdat er echte veranderingen in gang zijn gezet”, aldus directeur Het Vergeten Kind Margot Ende- van den Broek.

Minister Hugo de Jonge van VWS.“Terechte oproep van stichting Het Vergeten Kind: het is niet goed dat kwetsbare kinderen zo vaak worden overgeplaatst. Elke verhuizing is er één te veel. Daarom is VWS met de gemeenten en jeugdzorg bezig om meer pleeggezinnen te werven en investeren we in opvangplekken waar kinderen zo fijn en veilig mogelijk kunnen opgroeien. Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om per gemeente te weten hoeveel kinderen er worden doorgeplaatst. Daarom beloven we op korte termijn met VNG, BGZJ en het CBS in gesprek te gaan om deze cijfers inzichtelijk te krijgen. Wij zijn pas klaar als de carrousel gestopt is."

De presentatie van de petitie-overhandiging was in handen van ambassadeurs Natasja Froger, Jamai Loman en Angela Schijf, samen met onze ervaringsdeskundigen The Unforgettables.

 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner