“Mijn nieuwe mentor ging er vanuit dat ik alles al wist maar ik was nergens op voorbereid”

Destiny (19) is geboren op Sint-Maarten. Ze heeft meerdere broertjes en zusjes. In 2010, toen zij zeven jaar was, is ze samen met haar moeder naar Nederland verhuisd. Toen ze hier vier maanden woonden, werd ze uit huis geplaatst. Destiny vertelt het zelf op deze manier: “Mijn moeder had dingen gedaan die niet goed waren en ik ging naar de crisisopvang in Hoek van Holland.” 

Tussen haar 7 en 18de jaar heeft Destiny op minstens zeven verschillende plekken gewoond. 
Zelfs vlak voor haar 18de verjaardag komt ze op een nieuwe woongroep terecht. “Daar kwam ik er snel achter dat er heel veel op me af kwam. Mijn nieuwe mentor ging ervan uit dat ik alles al wist maar ik was nergens op voorbereid. Mijn voogd was er ineens niet meer. Ik voelde me in de steek gelaten want het leek alsof ik er helemaal alleen voor stond.”


Boos op het systeem
“Ik was vooral boos op het hele jeugdzorgsysteem. Ze halen me weg bij mijn moeder, ik moet iedere keer verhuizen en op het moment dat ik bijna 18 ben, krijgen ze geen geld meer voor me en laten ze me keihard vallen.” 

“Inmiddels ben ik 19 maar ik heb nog steeds niet alles geregeld. Met hulp van een klasgenoot heb ik bij DUO wel het een ander geregeld. Die klasgenoot is een jaar ouder en heeft ook een verleden met jeugdzorg dus wist veel beter wat er allemaal moet gebeuren zodra je 18 wordt.” 

Schulden
“Wat ik vooral heb gemist vanuit de jeugdzorg is begeleiding en voorbereiding op alle financiële zaken. Als je 18 bent moet het ineens allemaal geregeld zijn. Ik had binnen een paar maanden na m’n 18de verjaardag ineens best wat schulden omdat ik lang niet alles goed had geregeld. Bijvoorbeeld automatische incasso’s instellen en abonnementen afsluiten of opzeggen.” 

Inmiddels leert Destiny haar wekelijkse boodschappen binnen budget te houden. “Ik krijg € 47,95 per week maar het lukt me om voor € 30,- al mijn boodschappen te doen. Mijn tante leerde me om veel dingen in te vriezen en ik koop altijd huismerk.” 
 

Laat zorg pas stoppen als ze
er klaar voor zijn

Het Vergeten Kind vindt het onacceptabel om kinderen
los te laten voordat zij een stabiele basis hebben.
De ontwikkeling van het kind hoort centraal te staan, niet
hun leeftijd. Strijd met ons mee en teken de petitie!

Teken de petitie

 

Help ons strijden voor betere jeugdzorg

Word donateur

18 worden en er plots alleen voor staan

Unforgettables Kenley, Destiny, Mika en Romee weten hoe dat voelt.

Lees hun verhalen