De zomer van Leoni

“Ik zit de hele zomer alleen op mijn kamer”

De zomer is voor veel kinderen in Nederland een zorgeloze periode. Lekker veel vrije tijd en leuke dingen doen met vriendjes of het gezin. Maar voor honderdduizend kinderen is de zomer helemaal geen zorgeloze tijd. Zij groeien op in een moeilijke thuissituatie, of kunnen zelfs niet meer thuis wonen. Voor deze kinderen is de zomer vaak een lange, lastige periode. Zo ook voor de 13-jarige Leonie.

LeoniVier jaar geleden overleed de moeder van Leoni. Sindsdien woont ze alleen met haar vader. Ze is dol op haar vader, alleen drinkt hij sinds het overlijden van haar moeder teveel. Leoni heeft een fijne hulpverlener maar tijdens de zomervakantie is hij er niet en daar ziet ze enorm tegenop. Ze is dan veel alleen met haar vader en weet nu al dat hij dan nog meer zal drinken dan normaal…

Alleen op haar kamer
Leoni kijkt ontzettend op tegen de zomer. Ze is dan veel thuis met haar vader. Ondanks dat ze hem heel lief vindt, weet ze dat hij weer veel gaat drinken. Dan praat hij gek en snapt ze hem niet meer. Ze blijft dan het liefst op haar kamer. Haar vriendinnen weten niet hoe het bij haar thuis is. Ze nodigt ze nooit uit, want dan is ze bang dat ze het aan hem merken. Ze schaamt zich voor haar vader. 

Donkere wolken 
In de vakantie is Leoni veel met haar vader alleen. “Dan heb ik veel zorgen aan mijn hoofd. Het lijken wel donkere wolken.” Sinds twee jaar heeft Leoni een hulpverlener, Sonny. Ze kan het goed met hem vinden, hij is vriendelijk en duidelijk. En hij zorgt ervoor dat ze over haar thuissituatie praat. “Hij zegt dat praten is alsof het regent, dan lossen de wolken op. Als ik het allemaal binnen houd, worden de zorgen samen een groot onweer en raak ik opeens heel erg in paniek. Dat is weleens gebeurd op school, daarom moest ik naar een school verder weg.” 

Zorgen over de zomer
Tijdens de zomervakantie is Sonny er een paar weken niet, hij is dan op vakantie met zijn eigen kinderen. Ook haar vriendinnen zijn dan weg. Omdat ze ruzie hebben met haar opa en oma kan ze ook daar niet naar toe. Leoni zit dan weer alleen met haar vader. “Ik ben bang voor het onweer dat dan weer komt. Ik kan het niet in mijn eentje en maak mij zorgen over de zomer.” 


Draag je bij aan de Onvergetelijke Zomer(box)?

Zomerbox 150Voor vergeten kinderen als Leonie is een vakantie of dagje weg in de zomer niet vanzelfsprekend. Juist voor deze kinderen is het zo belangrijk om iets te hebben om naar uit te kijken. Met de Onvergetelijke Zomer(box) willen we 10.000 kwetsbare kinderen een mooie zomerervaring geven. Hierin zitten speelgoed, spelletjes en tickets voor een dagje uit naar een pretpark. Of zelfs een uitnodiging voor een weekend weg of een vakantie! Daarmee maken ze gouden herinneringen, waar ze nog lang op kunnen teren. 

Je geeft al een Onvergetelijke Zomerbox voor € 14,-. Doe je mee?

Doneer een Zomerbox

Vrijwilliger worden

bij Het Vergeten Kind?

Meld je aan

Een TOFFE zomer

Deze activiteiten maakt jouw donatie mogelijk 

Lees welke