WAT BEREIKEN WE MET DE VAKANTIES & WEEKENDEN?

Wat doet een Heppie Vakantie met een kwetsbaar kind? Het Vergeten Kind deed, in samenwerking met Avance Impact, een impactonderzoek naar haar Heppie Vakanties & Weekenden. Daaruit blijkt het volgende:

Vrijwilligers Het Vergeten Kind - Heppie Vakanties en Weekenden 2019(2)Heppie Vakanties & Weekenden hebben direct effect:

  • Kinderen voelen zich ontspannen en blij
  • Kinderen worden gezien en gehoord
  • Kinderen maken vrienden
  • Kinderen leren sociale vaardigheden
  • Kinderen zijn trots op zichzelf

 

Heppie heeft ook effect op de lange termijn

De batterij is opgeladen. Heppie maakt kinderen blij en ontspannen. Dat gevoel nemen ze mee naar huis, waardoor ze enige tijd meer energie hebben om met de zorgen van thuis om te kunnen gaan. Daar kunnen kinderen op teren. Ook het thuisfront kan opladen.

Kinderen nemen een mooie herinnering mee. Ze praten er met plezier over en denken er regelmatig aan terug. De emotionele waarde van foto’s en andere spulletjes die ze mee naar huis nemen is groot.

Kinderen maken vrienden bij Heppie. Of ze die vriendschappen vasthouden hangt af van leeftijd, reisafstand en vaardigheden en behoeften van het kind en zijn ouders of verzorgers. Tieners houden vaker contact dan jonge kinderen. Het deel dat na afloop langdurig contact houdt met nieuwe Heppie-vrienden, schatten we op basis van de data maar tussen de 25 en 45%. Toch hebben de Heppie Vakanties & Weekenden wel een duurzaam effect op het netwerk van kinderen, want kinderen doen bij Heppie sociale vaardigheden op om vrienden te kunnen maken.

Kinderen hebben meer zelfvertrouwen. De resultaten laten zien dat we de volgende strategieën succesvol inzetten: kinderen horen erbij/groepsgevoel (verbinding); ze mogen zichzelf zijn en aangeven wat ze wel en niet willen (autonomie); ze krijgen complimenten en zijn trots op zichzelf (zelfwaardering) en ze ervaren dat ze iets kunnen, bijvoorbeeld doordat ze iets nieuws leren of hun grenzen verleggen (competentie). Veel ouders, pleegouders en hulpverleners zien na afloop een positieve verandering bij hun kind. Op basis van deze data schatten we dat bij 65 tot 75% van de kinderen het zelfvertrouwen groeit door deelname aan de Heppie Vakanties & Weekenden.

“Je kan echt gewoon heel erg jezelf zijn bij Heppie. Op school ben ik niet helemaal mezelf, ik ben vooral heel erg stil op school. Met kamp kun je gewoon echt jezelf zijn, niemand die echt heel erg oordeelt en dat soort dingen. Dat is wel heel fijn.” - Melissa, 14 jaar

Download het hele rapport (PDF)

 

aanmelden vakantie of weekend

Wilt u een kind of een gezin aanmelden?  

Aanmelden Heppie