Kerst hoeft niet altijd over sneeuw te gaan

Al sinds ik klein ben heb ik geen fijne herinneringen aan de feestdagen. Door de psychische ziekte van een van mijn ouders was er vaak geen contact met familie. Om mij heen zag ik in films en op reclames grote en gezellige familiediners met lekker eten en cadeautjes. Ook kinderen uit mijn klas hadden de mooiste kerstverhalen. Maar die heb ik niet gehad.

In de afgelopen 18 jaar is er twee keer een kerst geweest waarin ik voor mijn gevoel geslaagd was in alle kerstclichés. Familie, eten en maar een paar kleine ruzies. Ruzie is iets wat bij mij altijd is blijven hangen als ik aan kerst denk. 

Kerstcampagne UF Annemara

Ongeveer drie jaar geleden zijn mijn ouders uit elkaar gegaan. Dit gebeurde een aantal dagen voor de feestdagen. Van die kerst zelf kan ik mij niet veel herinneren, door een langdurig trauma heb ik het meeste geblokkeerd in mijn hoofd. Ik kan alleen nog vlagen herinneren. De kerstboom die op de grond werd gegooid, de messen die op tafel werden gesmeten en de harde stemmen van de ruzies, dat hoor ik nog wel eens als ik terugdenk aan kerst.

Afgelopen december was daarom ook niet fijn. Ik woon fulltime bij een van mijn ouders en ging met de kerst ook even naar de ander toe. Na een uur daar te zijn geweest, voelde ik mij al niet meer op mijn gemak. Er was geen avondeten, op crackers met filet americain na. Daarnaast was de sfeer ongezellig en ongemakkelijk. Om mijn broertje en zusje niet teleurstellen ben ik tot na het ‘eten’ gebleven. Daarna wist ik niet hoe snel ik naar huis moest gaan.

Helaas trof ik daar ook niet de meest geweldige situatie aan. Mijn andere ouder had een soort van relatie gekregen en dat was nog zo nieuw… ik had geen behoefte om daarbij te zetten met Kerstmis. Kerst hoort iets van familie te zijn; daar moeten geen tijdelijke relaties bij zitten. Toen besloot ik in mijn eentje met een kopje warme chocolademelk en de film 'How the grinch stole Christmas' toch nog een beetje kerst te vieren, in mijn eigen kamer.

Laat een lieve kerstwens achter voor Annemara!

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

kom in actie