Geen kind verdient het om zich alleen te voelen tijdens Kerst!

December is dé feestmaand van het jaar. Een tijd van warmte en familie. De meeste kinderen kijken dan ook enorm uit naar Sinterklaas en Kerst. Naar de cadeautjes die ze zullen krijgen, de spannende verrassingen die ze te wachten staan en de leuke activiteiten die ze gaan doen met het gezin. Helaas geldt dit niet voor alle kinderen in Nederland. 

Duizenden kinderen in Nederland voelen zich eenzaam met kerst. Zij zijn uit huis geplaatst of groeien op in een onveilig of instabiel gezin. Hun ouders zijn bijvoorbeeld verslaafd, hebben psychische problemen of leven onder de armoedegrens. Hierdoor krijgen kinderen niet de zorg en aandacht die ze nodig hebben. Juist in december missen deze kinderen de warmte en gezelligheid die horen bij kerst. Zij zien hoe iedereen een fijne kerst heeft en voelen zich eenzaam en geïsoleerd door problemen thuis. Daarom organiseert Het Vergeten Kind in december een magische ervaring voor deze kinderen. Even een dag geen zorgen en verdriet, maar gewoon even kind zijn.. 


Wat we doen

Heppie Wintertour: Een magische kerstdag voor 1.500 kinderen
Op zaterdag 21 december krijgen 1.500 kinderen uit kwetsbare gezinnen de dag van hun leven! Onze Hartenhuis-bussen brengen de kinderen vanuit heel Nederland naar de Winter Efteling. Hier genieten zij samen met hun ouders of verzorgers van een magische kerstdag. Op avontuur in het Sprookjesbos, gillen in de Baron en genieten van een magische droomvlucht. In de Winter Efteling zijn ze weer gewoon kind en vergeten zij hun zorgen. Plezier  maken is belangrijk. Het geeft kinderen veerkracht en helpt hen omgaan met hun moeilijke thuissituatie. Deze kerstdag wordt een herinnering voor het leven. 

Lieve kerstwensen voor alle kinderen die geen fijne kerst hebben
Het Vergeten Kind wil dat geen enkel kind zich eenzaam en alleen voelt deze kerst. Daarom verzamelen we zoveel mogelijke lieve kerstwensen. Om ze een steuntje in de rug te geven en ze te laten weten dat Nederland aan ze denkt. Doe je mee?

Laat een lieve kerstwens achter!

Kerstcampagne - UF verhalen

Annemara

Al sinds ik klein ben heb ik geen fijne herinneringen aan de feestdagen. Door de psychische ziekte van een van mijn ouders was er vaak geen contact met familie. Om mij heen zag ik in films en op reclames grote en gezellige familiediners met lekker eten en cadeautjes. Ook kinderen uit mijn klas hadden de mooiste kerstverhalen. Maar die heb ik niet gehad.

Lees verder

Milan

Toen ik nog een kind was, heb ik veel voor mijn chronisch zieke moeder gezorgd. Dat was best wel zwaar. Op een gegeven moment zag Jeugdzorg dat ook en ben ik uit huis geplaatst. Eigenlijk te laat, want ik was toen al 16. Ik kwam in een leefgroep terecht en dat was natuurlijk vreemd, vooral met de feestdagen.

Lees verder

Laura

Ik was veertien toen Jeugdzorg zei dat het beter voor mij was als ik uit huis werd geplaatst. Het was begin december, ik weet het nog goed. Op de eerste plaats voelde ik dat het goed was om weer even uit mijn thuissituatie te zijn, maar naarmate ik er langer zat en kerst ook voor de deur stond, werd het moeilijker. Als kind wil je natuurlijk een gezellige en knusse decembermaand, maar dat gaat gewoon niet als je op een groep woont.

Lees verder

Maaike

De daklozenopvang vond ik de ergste woonlocatie. Met de feestdagen in aantocht wilde ik daar helemaal niet zijn. Ik heb nog van alles geprobeerd om het tegen te houden, maar tevergeefs. Toen ik daar aankwam, stond er een kerstboom bij de ingang. O, ze doen hier toch aan Kerst, dacht ik nog. Maar er was niks fijns aan die plek en al helemaal niet met kerst. Ik was bang en durfde niet uit bed te komen. 

Lees verder

Noortje

De leuke, gezellige feestdagen waar mensen knus met hun familie bij de boom zitten, dat miste ik het meest tijdens mijn eerste kerst in de opvang. Ik miste mijn moeder en tante die lekkere dingen kookten in de keuken. Op de groep probeerden ze het wel gezellig te maken hoor: met een versierde kerstboom en lichtjes langs de ramen, maar het voelde zo anders. De andere jongeren waren, net als ik, een beetje verdrietig.

Lees verder

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

kom in actie