eindfilm groep 8 onvergetelijk

Maak het afscheid van groep 8 onvergetelijk door een eigen eindfilm te maken. samen de sterren van de hemel acteren met bekende nederlanders zoals johnny de mol, angela schijf en jamai loman. en natuurlijk ook zelf filmen, regisseren en monteren! vergeet de eindmusical maar want dit filmproject zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarmee je ook het vergeten kind steunt.

Eindfilm Groep 8 Onvergetelijk JamaiHet Vergeten Kind biedt scholen het allerleukste alternatief voor de afscheidsmusical van groep 8: de eindfilm ‘Onvergetelijk’! Een echte veertig minuten durende speelfilm, gemaakt door de hele klas. Een eigen eindfilm maken is echt een onvergetelijke ervaring in een onvergetelijke setting. Extra leuk is dat je hiermee tegelijk Het Vergeten Kind steunt en... dat Johnny de Mol, Angela Schijf, Jamai Loman en andere bekende Nederlanders een gastrol spelen in de film. Dit gebeurt via vooraf opgenomen scènes, die je later tijdens de montage toevoegt aan de film. De eindfilm groep 8 Onvergetelijk is de perfecte afsluiting van de basisschool en een mooie, blijvende herinnering aan deze bijzondere schooltijd. Dus: stilte op de set en actie! 

bekijk de trailer

 

hoe werkt het

Eindfilm Groep 8 Onvergetelijk Het Vergeten Kind 2Schaf het Zelfstandig Eindfilm Pakket aan. Met dit complete pakket kan de klas zelf aan de slag. Jullie gaan dus helemaal zelfstandig filmen, regisseren en monteren. Het opnemen van de eindfilm gebeurt met een tablet of een goede smartphone, het monteren van de opnames met een laptop en voilà: klaar is de eigen eindfilm, die op de afscheidsavond van groep 8 in première gaat. Je hebt dan een heerlijke afscheidsavond zonder stress en met ruimte voor andere momenten. Bovendien is het een leuke en leerzame ervaring en bespaar je gedurende het schooljaar veel tijd.

download informatiesheet

volledig zelfstandig eindfilm pakket

Eindfilm Groep 8 Onvergetelijk Het Vergeten Kind 3Het Zelfstandig Eindfilm Pakket dat je bestelt is helemaal compleet en volledig zodat je direct zelf met de klas aan de slag kunt. De doos die je toegestuurd krijgt bevat bijvoorbeeld een uitgebreid script met uitleg in tekst en beeld, lesmateriaal, online toegang tot animaties en clips van de BN'ers die zo een gastrol vervullen in de film, muziek, posters, diverse spullen zoals snorren en brillen en nog veeeeeeel meer. Alles wat je nodig hebt!

download het inkijkscript

het verhaal

Eindfilm Groep 8 Onvergetelijk Het Vergeten Kind 4Groep 8 is hard aan het nadenken over hoe de klas afscheid gaat nemen. Ze komen er maar niet uit. Dan horen ze dat hun klasgenoot, die in de buurt in een opvanglocatie woont, moet verhuizen naar een andere stad en dat hij hierdoor niet bij het afscheid kan zijn. De klas laat het er niet bij zitten en komt in actie, samen met Bekende Nederlanders. En dan gaat het los!

download het verhaal

Kosten

De aanschafkosten voor het Zelfstandig Eindfilmpakket bedragen € 49,50.

meld je nu aan voor eindfilm groep 8 onvergetelijkEindfilm Groep 8 Onvergetelijk Het Vergeten Kind 1

Vul het aanmeldformulier in en geef hierin aan dat je het Zelfstandig Eindfilmpakket wilt bestellen. Na ontvangst van jouw aanmelding krijg je van ons een bevestiging per e-mail. Jouw bestelling staat dan bij ons geregistreerd. Alle bestelde pakketten leveren we tussen januari en april, afhankelijk van wanneer je de bestelling hebt geplaatst. Dit staat in de bevestigingsmail die je van ons ontvangt. De factuur ontvang je te zijner tijd apart.

aanmeldformulier eindfilm groep 8

Vragen?

Heb je nog vragen? Lees hieronder de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op via eindfilm@hetvergetenkind.nl

eindfilm groep 8 onvergetelijk is in samenwerking met:

Logo Hollywood in de Klas Logo Hoedje van Papier

Zeer geschikt zelfs, omdat de eindfilm shot voor shot wordt opgenomen. Misschien is het in het begin wat eng of spannend, maar uiteindelijk is een eindfilm veel toegankelijker dan een optreden op een podium.  

Zeker. De kinderen hoeven geen geboren acteurs te zijn om toch een leuke eindfilm te maken. Ook de onzekere kinderen krijgen gewoon tekst in deze film. Het is niet erg om fouten te maken tijdens de opnames, omdat je het zo vaak opnieuw kunt doen als je wilt. Het script bevat ook voldoende momenten waarbij de kinderen wel in beeld zijn, maar niets hoeven te zeggen. Na het monteren kan iedereen pas echt zien wat het eindresultaat is. Uit ervaring weten we dat, met de juiste opnames, montage en muziek, ook klas met (veel) onzekere kinderen een hele leuke eindfilm kunnen maken.

Dat varieert. Een film kan al worden gemaakt met minimaal vijf kinderen. Kinderen kunnen dan dubbelrollen spelen. Voor kleine groepen geldt wel dat er vaak gastspelers nodig zijn uit bijvoorbeeld andere groepen. Maximaal kunnen er tot zo’n zeventig kinderen meedoen aan een eindfilm. De meeste groepen bestaan uit ongeveer vijfentwintig kinderen.

Als het Zelfstandig Eindfilm Pakket is besteld, krijgt de school een uitgebreide versie van het script met hierin een overzicht van de scènes, de rollen en de attributen die nodig zijn om de eindfilm verder op te leuken. Het is de bedoeling dat het script goed wordt doorgenomen met de kinderen, zodat ze tijdens de opnames weten wat er in de eindfilm gaat gebeuren. Vervolgens gaan jullie aan de slag met het oefenen, acteren, filmen, regisseren en monteren. Voor alle onderdelen zijn jullie zelf verantwoordelijk. Onderschat vooral het monteren niet; gemiddeld doen scholen hier 21 uur over.

De voorbereidingen verschillen heel erg per klas. Een klas kan een uur bezig zijn maar ook drie weken, bijvoorbeeld wanneer decors zelf worden gemaakt (samen met de ouders). Dit is minimaal nodig qua voorbereiding:

 • Script doornemen met de leerlingen
 • Rollen verdelen
 • Kleding uitzoeken en meenemen
 • Locaties voor de opnames bedenken en regelen

De meeste tijd zit in het wachten op kinderen voor de opnames van de volgende scene. Het script bevat een opnameschema, zodat de klas een beeld heeft van de volgorde van de opnames. Zo weet elk kind wanneer het aan de beurt is. Verder bevat de eindfilm een zogenaamde ‘fotosequence’, waarin foto’s kunnen worden vertoond van de hele klas. Het is leuk wanneer deze foto's van de gehele schoolperiode zijn, dus van kleuter tot het laatste schoolreisje. Het verzamelen van deze foto's kost ook tijd.

Nee, de kinderen leren geen teksten uit hun hoofd. Zolang ze maar weten wat er in het script gebeurt. Dat is voldoende. De filmmaker, veelal de leraar, zorgt ervoor dat de kinderen weten wat ze moeten zeggen. Er is natuurlijk ruimte voor improvisatie, wees maar creatief!

Met ons Eindfilmpakket kun je er eenvoudig voor zorgen dat alle kinderen een rol hebben. Let er tijdens de opnames van de eindfilm wel op dat ook de kleinere rollen toch genoeg in beeld zijn.
 

Soms komt het voor dat een actieve ouderraad de eindfilm in eerste instantie ziet als een bedreiging, omdat de ouderraad gewend is om veel tijd in het maken van decors e.d. te steken. Maar voor de eindfilm kunnen er ook decors gemaakt worden. Ook kan de ouderraad helpen tijdens de opnames van de film, bijvoorbeeld door voor eten en drinken, attributen en kleding te zorgen.

Betrokken ouders en leraren ervaren de afscheidsavond bij een eindfilm vaak fijner dan bij een eindmusical. Zij kunnen van tevoren veel energie steken in de afscheidsavond en deze tegelijkertijd ook bewust meemaken doordat groep 8 niet op het podium geassisteerd hoeft te worden. In plaats daarvan zien we bij eindfilms dat er bijvoorbeeld limousines worden geregeld of dat de ouders verkleed komen als fans, groupies en paparazzi op de rode loper.

Bij enkele scènes is de hele klas nodig. Tijdens de iets kleinere scènes is het onhandig om de hele klas erbij te hebben. Het is dan beter dat de kinderen die op dat moment geen rol hebben bijvoorbeeld:

 • De volgende scène alvast klaarzetten. Attributen pakken, kinderen bij elkaar verzamelen die in de volgende scene moeten spelen.
 • Zich alvast omkleden en klaarmaken voor de rol die ze daarna moeten spelen.
 • Leuke posters en attributen maken voor de première-avond.
 • Werken in een boekje met schoolopdrachten.
 • Een boek lezen, tekening maken of een spelletje doen.

Omdat de kinderen vaak weinig tot geen ervaring hebben met filmen is het natuurlijk logisch dat er dingen misgaan. Dit is geen probleem, het hoort erbij. Bij de uiteindelijke eindfilm kan de klas ook de bloopers laten zien en hier een aparte clip van maken.  Dat is erg grappig om naar te kijken.

Verder kunnen kinderen die steeds hun tekst vergeten een andere tekst krijgen die op hetzelfde neerkomt, maar die net wat eenvoudiger uit te spreken is. Mocht een kind herhaaldelijk in de lach blijven schieten, waardoor de opnames uiteindelijk trager verlopen, dan kan ervoor worden gekozen om hetzelfde stukje tekst door een andere leerling te laten zeggen.

Dit verschilt natuurlijk per klas en school. Elke klas is zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de afscheidsavond. Het verschilt enorm per klas hoe deze wordt vormgegeven. In de afgelopen jaren hebben enkele scholen hun succeservaringen met ons gedeeld en we maken hieruit het volgende op:

 • Het is leuk als de afscheidsavond in het teken staat van glitter en glamour. Je kunt de hele school leuk aankleden in Hollywoodstijl. De kinderen kunnen in galakleding op school komen. Misschien is er wel een limousine te regelen waarmee de kinderen worden vervoerd. Denk ook aan kinderchampagne, een lekkere snack e.d.
 • Het is leuk als de leraar iets voorbereid heeft zoals bijvoorbeeld een lied over de kinderen.
 • De kinderen kunnen een live optreden verzorgen, dit is in het script van de film als optie verwerkt.
 • Het is leuk om extra activiteiten te verzinnen rondom het thema van de eindfilm en Stichting Het Vergeten Kind.

Op bovenstaande manieren kan de klas ervoor zorgen dat er een avondvullend programma is voor iedereen. Kom je er niet uit en heb je meer ideeën nodig dan denken we graag mee. Stuur een e-mail naar eindfilm@hetvergetenkind.nl

Dit is wellicht het grootste voordeel van de eindfilm: als leraar kun je de afscheidsavond redelijk ontspannen en bewust meemaken. 75% van het werk is al gedaan, namelijk het maken van de eindfilm. Er zullen nog best wat zaken geregeld moeten worden op de avond zelf, maar het zal veel minder druk zijn. Hierdoor kun je rustig afscheid nemen van de kinderen uit groep 8.

Het is handig om de eindfilm te vertonen middels laptop of dvdspeler, die is aangesloten op een beamer . De beamer projecteert de eindfilm op een groot scherm. Let daarbij wel op de volgende zaken:

 • Licht: in de maanden juni en juli blijft het tot laat licht en voor sommige beamers (met weinig ansilumen) moet het donker zijn.
 • Geluid: soms klinkt het geluid goed als de zaal leeg is maar klinkt het te zacht als het vol zit met honderd personen.

Na het plaatsen van jouw bestelling staat deze bij ons geregistreerd. De pakketten worden tussen januari en april geleverd. 

In verband met de Coronatijd hebben we besloten het bestellen van de Eindfilm Onvergetelijk langer mogelijk te maken. Je kan dus tot eind mei het filmpakket bestellen. Het pakket wordt binnen 1 week verstuurd. Facturatie vindt plaats na levering.

Bij de aanschaf van het Zelfstandig Eindfilm Pakket is het de bedoeling dat jullie zelf de opgenomen scenes aan elkaar monteren tot 1 film. Onderschat dit niet qua tijd, dit duurt gemiddeld 21 uur. Natuurlijk kunnen jullie zelf iemand inschakelen, dit heet een editor, mochten jullie dit onderdeel toch willen uitbesteden.

Bij bestelling van het Zelfstandig Eindfilm Pakket is het de bedoeling dat je ook zelf het onderdeel montage uitvoert. Uit ervaring blijkt dat scholen hier gemiddeld 21 uur over doen. Onderschat dit gedeelte dus niet.

De Eindfilm Groep 8 'Onvergetelijk' is bedacht, gemaakt en geproduceerd in samenwerking met Hollywood in de Klas en Stichting Hoedje van Papier. Hollywood in de Klas heeft veel ervaring in het maken van eindfilms en verscheen al diverse keren in de media. Hoedje van Papier is een inhoudelijke activatiepartner van Het Vergeten Kind en brengt samen met ons diverse projecten en activiteiten tot stand. 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Word vrijwilliger

Inschrijven vrijwilliger