Guusje Nederhorst

Guusje Nederhorst werd bekend door haar rol in Goede Tijden, Slechte Tijden en later als zangeres in de meidengroep Linda, Roos & Jessica. Ze was een zorgzame jonge vrouw die gek was op kinderen en dieren. Guusjes liefde voor kinderen en dieren vormde de basis van Woezel en Pip, de liefste hondjes van de hele wereld die allerlei avonturen beleven in de Tovertuin. Het vertelt alles over wat voor persoon ze was. Liefdevol, warm en puur.

Guusje stierf in 2004 op de jonge leeftijd van 34 jaar. Ter nagedachtenis aan zijn vrouw richt Dinand Woesthoff (leadzanger Kane) in 2007 de Guusje Nederhorst Foundation op. Guusje kon slecht tegen onrecht tegen kinderen. Het liefst wilde ze alle hulpbehoevende kinderen een hand toereiken. Een thuis geven. Haar wens was om kinderen die een moeilijke kindertijd doormaken weer te laten lachen en stralen. Guusje heeft haar wens niet meer zelf kunnen waarmaken. Vanuit de Guusje Nederhorst Foundation werd gestart om haar Tovertuinen te brengen naar kinderen die niet het geluk hebben om in een stabiele gezinssituatie op te groeien.

De stichting kiest er in 2009 voor zich volledig in te zetten voor kinderen in Nederland die door verschillende problema¬tieken niet thuis kunnen opgroeien en moeten verblijven in sobere opvangcentra met geen tot minimale speelvoorzieningen. Omdat deze kinderen in opvangcentra door het hele land verblijven, soms op geheime locaties om hun veiligheid te garanderen, hoor je ze niet en zie je ze niet. Juist daarom wordt deze groep kinderen zo makkelijk vergeten.

In goed overleg met de ‘founding father’ Dinand Woesthoff wordt besloten om vanaf 2014 verder te gaan onder de naam ‘Stichting Het Vergeten Kind’ om zo al in de naamgeving al te onderstrepen voor welke kinderen we ons inzetten. Een grote groep kwetsbare kinderen in opvangcentra. Soms dichterbij dan je denkt, in een opvang met een geheim adres. Zonder dat je het weet. Deze kinderen zien we niet en horen we niet. En daarom is het zo makkelijk om ze te vergeten. Aan ons de taak om ervoor te zorgen dat ze niet langer vergeten worden…

Het Vergeten Kind zal met trots Guusjes gedachtegoed en creaties Woezel en Pip blijven gebruiken in de activiteiten voor jonge kinderen. En elk jaar herinneren we Guusje door op haar verjaardag een groots landelijk kinderevenement - slotfeest Week van het Vergeten Kind - te organiseren waar kinderen uit opvangcentra een heerlijke dag op een speellocatie beleven.

Dinand Woesthoff:

“Het is onvoorstelbaar wat voor kinderleed je gewoon ‘om de hoek’ aantreft… Deze kinderen mogen we niet vergeten! Naast onze huidige werkzaamheden, is het onze missie om de problemen voor ‘vergeten kinderen’ in Nederland eerder te kunnen signaleren, zodat we er samen iets aan kunnen doen: oplossen of in ieder geval verzachten. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal, dat willen we niet vergeten. Samen maken we het verschil. Daarom Het Vergeten Kind: Ieder kind een lach. Zo moet het toch zijn?”